Kom igång med Informations- och kommunikationstekniken (IKT) som vuxenstuderande vid Prakticum.

 

Allmänt

På Prakticum (vuxen) så använder vi oss i huvudsak av följande tjänster: 

De här tjänsterna är helt och hållet nätbaserade, vilket betyder att det inte krävs några installationer av program utan körs direkt en webbläsare. 
Om du använder en surfplatta eller smarttelefon så rekommenderas det att använda Google egna appar. Längre ner på sidan går vi igenom vilka dessa appar är.

Prakticum har på sin blogg en hel del instruktionsfilmer var det visas hur de här tjänsterna används --> IKT Handledning


Beskrivning av de olika tjänstena


Study@CampusPro

Study@CampusPro är en inlärningsplattform. Efter att den personliga tillämpningen vid ansökningsskedet är gjord så är din vy i inlärningsplattformen helt och hållet individuell för just dig. 

I Study@CampusPro ...

 • kommunicerar vi med varandra via meddelanden 
 • gör du uppgifter
 • kollar när du har närstudiedagar (var ska du vara och när)
 • vilka kurser är godkända, underkända eller tillgodoräknade.
 • jobbar på din PIA (plan för inlärning i arbete).
 • kvitterar du ditt utvecklingssamtal efter att din handledare har Utvärderat och ansökt om ersättning (gäller endast läroavtals studerande).

Bra att känna till:

 • finns ingen app till tjänsten utan används direkt i en webbläsare på surfplatta, smarttelefon eller dator.
 • skolan kan inte återställa ditt lösenord till tjänsten, det kan endast du själv göra.

 

OBS VIKTIGT!

Prakticum förväntar att du dagligen är inloggad på inlärningsplattformen Study@CampusPro

Eftersom den officiella kommunikationskanalen sker i Study@CampusPro så är det viktigt att du regelbundet är inloggad och kollar dina meddelanden och håller reda på deadlines för uppgifter. Det är också här du ser dina prestationer vilket är viktigt att hålla reda.Google APPS FOR EDUCATION
 

På Prakticum så använder vi Google Apps for Education (GAFE). Dvs. vi använder oss professionellt av Googles tjänster.

I Google Drive...

 • skriver och lagrar du dina "skolarbeten", så som dokument, presentationer och andra arbeten.
 • jobbar du med din ET-plan (Plan för examenstillfälle). 
 • lagrar du allt ditt material under din studietid. 
 • hittar du även ditt studiematerial

Bra att känna till: 

 • Ditt användarnamn för ditt Google konto är i formen fornamn.efternamn@stud.prakticum.fi (obs! Du som fått ett konto före 1.8.2017, så är i formen fornamn.efternamn@fbc.prakticum.fi)Det som är viktigt att känna till är att det INTE är en e-postadress. Eftersom all kommunikation sker i Study@CampusPro så finns det ingen e-post tjänst kopplad till Google kontot. Använd ALLTID din egen privata e-postadress då du registrera dig till olika tjänster på nätet.

  Du kan inte skicka eller ta emot e-post med detta användarnamn!
   
 • Det är skolan Prakticum som administrerar ditt Google konto, vilket betyder att du INTE själv kan byta lösenordet om du glömt det. Du ska vara i kontakt med systemexperten om du glömt lösenordet, så får du ett nytt.
   
 • Lagringsutrymmet tar inte slut. Till skillnad från Googles personkonton som har en lagringsgräns på 15GB så har GAFE kontona ingen övre lagringsgräns.

 

Nedan Listas upp de appar som ingår i baspaketet av appar som används på Prakticum

Utöver de här apparna som nämns nedan,  så används en del andra appar i vissa kurser.


Google Chrome (webbläsare)

Vi använder i huvudsak Google Chrome webbläsaren pga. av att då vi använder en hel del olika Googles appar så fungerar Chrome webbläsaren bäst med dem.


Google Drive

Du kan tänka Google Drive som ett 'USB-minne på Webben’, här lagrar du allt material som du behöver och använder under din studietid.
Google Drive hjälpcenter
 


Google Dokument

På en iPad så är Google Dokument appen som en enklare version av text-behandlingsprogrammet Word. Där finns de allra vanligaste verktygen som behövs för att skriva och redigera texter.

Då du jobbar med Google Dokument på en 'vanlig dator' så finns det en hel del mera verktyg och redigerings möjligheter än i iPad appen. 

Instruktionsfilmer och annan information gällande Google Dokument -> 
http://vuxenutbildning.fi/ikt-blogginlgg/google-dokument
 


Google Presentationer

Den som tidigare jobbat mer MS Powerpoint kommer att känna igen sig, då motsvarande presentationer går att göra i Google Presentationer.
 


Google Kalkylark

Den som tidigare jobbat mer MS Excel kommer att känna igen sig, då motsvarande arbeten kan utföras i Google kalkylark men mycket mera.
 Google Foto  

Google Foto är en foto och video lagringstjänst från Google.
I en del kurser under din studietid så kan det vara att du behöver filma in video filmer med din iPad för att svara med en video i en uppgift.
Och då använder vi Google Foto tjänsten föra att lagra filmerna där. 

Lika som allt annat material som ska lämnas in i uppgifter i Study@CamusPro så är det endast en länk som man använder till video filmen. 
Här kan du också lagra alla dina bilder du tar med din iPad. 

Kolla in här hur Google Foto appen fungerar.  

VIKTIGT! 
Kom ihåg att alltid fråga om det är OK att filma och fotografera där du är. 
 


Google Hangouts

Google hangouts använder vi till virtuella möten. Tex. examenshandledning.

 


Några praktiska exempel på hur vi använder Googles tjänster tillsammans med inlärningsplattformen Study@CampusPro

Exempel 1


Här är en instruktionsvideo om hur det går till då man skriver ett text dokument i Google Dokument appen på iPad för att sedan besvara en uppgift i Study@CampusPro med text dokumentet.  —> http://youtu.be/4MT-DJe4Xto?hd=1

(Obs, videon är rätt lång, men i videon så går vi igenom mycket viktig och nyttig information så ta gärna och se hela videon.) Exempel 2

Study@CampusPro

Kolla den här instruktionsvideon hur vårt inlärningsforum Study@Camspupro fungerar så kommer du säkert bra igång med det. 

http://vuxenutbildning.fi/ikt-blogginlgg/grunderna-studycampuspro


Ofta förekommande frågor

Jag försöker logga in till Study@CampusPro men den godkänner inte lösenordet, och den säger att den inte heller känner igen min e-postadress då jag försöker återställa lösenordet vad gör jag för fel?

Svar:
Högst troligen så har du hamnat på personalens inloggningssida, då känner den inte igen dina inloggningsuppgifter. 
Kolla att du säkert är på rätt inloggningssida. Rätt adress till inloggningssidan är https://campus.sopimuspro.fi/Study/


Det är jätte jobbigt att skriva långa texter på min iPad, kan jag inte skriva mina arbeten på min hemdator som har större skärm och vanligt tangentbord?  

Svar:
Givetvis så går det bra att använda en vanlig dator istället för iPaden. 
Alla tjänster som vi använder (Google Drive, Study@CampusPro och Soproweb) så går lika bra att använda på en vanlig dator också.
Dessutom behövs inga extra program installeras på din hemdator för att använda tjänsterna. Allt går enkelt att sköta i en webbläsare.


Jag hade tyvärr inte möjlighet att delta på IKT lektionen då vi lärde oss använda Google Dokument appen, hur ska jag göra för att lära mig använda Google Dokument appen? 

Svar:
Prakticum har på sin blogg en sida som heter IKT handledning för studerande, på den sidan finns en hel del med olika instruktioner och instruktionsvideor som är till för att ge IKT stöd åt våra studerande. 
 

Jag följde med på IKT kursen och kollat på instruktionsfilmen flera gånger, men jag förstår fortfarande inte riktigt hur jag ska göra. Hur får jag hjälp?

Svar: 
Det går bra att vara i kontakt med systemexperten vid Prakticum för at få individuell IKT handledning om nåt känns jobbigt att förstå. 
Se kontaktuppgifterna från vår hemsida ( http://prakticum.fi/kontaktuppgifter/ ) så bokar du en tid och får hjälp.
Vanliga sessioner kan vara från 10minuter till ibland 60min, beroende på vad som ska handledas.