IT - en naturlig del i utbildningen

ipad_anvandare_skrattande_kvinna

IT består av två ord: Information och teknik. Ofta när folk tänker på IT så kommer ord som datorer, skrivare, nätverk, servers och telekom upp och upplever att det är något krångligt och tråkigt. IT är inte bara teknik. Det är I:et som gör skillnaden! Visst, tekniken ligger i botten, men det är tack vare I-delen som IT blir något verkligt spännande, som alla vill ha. Om man tänker t.ex. på Spotify, Facebook, Google Drive och Study@CampusPro - handlar det endast om teknik ? Knappast.

Men vad är det som gör I-delen så spännande? I-delen är själva tillämpningen, eller användningen av tekniken. Förutom information är kommunikation och design det som gör "IT" till något som stöper om alla våra liv.

Apple´s iPad ledande i användarvänlighet.

Sedan T-delen, alltså tekniken... Fortbildningcentrum Prakticum började redan 2012  med 1:1 som betyder ‘En dator per studerande och lärare’ och sedan dess så har vi sett vilka fantasiska möjlighetar det ger för våra studerande.

Tack vare Apples mycket användarvänliga operativsystem (iOS) i iPaden och dess fina kvalitet av hårdvaran så har iPad blivit mycket populär runt om i världen, och extremt populär i “skolvärlden”. Det är också orsaken varför vi på Fortbildningscentrum Prakticum (FBC)valt att använda iPad som teknik för våra studerande.

Just på grund av att iPaden är så användarvänlig och avskalad från en massa “onödigt” så är det väldigt enkelt även för våra studerande med svagare IT kunskap att komma igång med tekniken. Som IKT utbildare glädjer det mig då jag märker att endast efter en kort introduktion och genomgång av iPaden och dess egenskaper så klarar sig våra studerande helt och hållet på egen hand med tekniken på grund av att den helt enkelt fungerar och är så användarvänlig. Detta sparar en hel del resurser för personalen och framförallt så är det mycket trevligare och roligare för våra studerande då tekniken fungerar.

Kom ihåg att våga “leka” med era prylar och det är okej att göra misstag !  - Learning by doing"