Erään kampaajan paluu tulevaisuuteen

IMG_0125 - Version 2

Palasin takaisin rakastamani hiusalan pariin Fortbildningscentrum Prakticumin ekokampaajakoulutuksen avulla!

Olen onnellinen, kuin olisin päässyt jälleen kotiin. Pitkä matkani on minut tähän johtanut ja vain taivas on rajana suunnitellessani tulevaisuutta ekokampaajana. Ympyrä on sulkeutunut, ja saan taas työskennellä hiusten parissa. Elämän mittainen opiskelu-urani on jälleen saanut vahvistusta siitä, että koskaan ei ole liian vanha oppimaan uutta!

Valmistuin parturi-kampaajaksi vuonna 1979 ja muutin Poriin töihin. Ensimmäisen liikkeeni perustin vuonna 1983 Vammalaan. Neljän vuoden kuluttua laajensin, laitoin Vammalaan toisen liikkeen ja avasi kampaamon vielä Huittisiin. Kampaamoura eteni aktiivisesti, menestyin SM-kilpailuissa ja toimin niissä tuomarina. Opetin myös tuntiopettajana ammattikoulussa ja koulutin muita kampaajia ympäri suomea.

– Olin aika kova kampa silloin. Homma oli hanskassa!

Mutta vaikka hanskat olivat kädessä, kädet eivät kestäneet kampaamon kemikaaleja. Allergia paheni astmaksi. Lopulta olin allerginen niin useille ruoka-aineille, kasveille kuin eläimille.

– Työt oli pakko lopettaa.

Tässä vaiheessa, kolmannen lapseni jälkeen piti miettiä, mitä sitten tekisin. Olin 34 -vuotias ja vailla ammattia. Päätin ammatinvalintatestien perusteella lähteä opiskelemaan medianomiksi Nakkilan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Valmistuin 2001 ja perustin mainostoimisto Mad Ladyn.

– Työ opetti minut markkinointipäälliköksi. Tein töitä ensin kauppakeskus IsoKarhussa ja sittemmin Citycon Oyj:ssä, jossa vastasin kolmen hengen ryhmäni kanssa kahdeksan ison kauppakeskuksen koko markkinoinnista, ja lisäksi hoidin yksin 22 kauppakeskuksen sähköisen markkinoinnin.

Kymmenen vuotta kului markkinoinnin parissa. Sitten maailmantalouden heilahtelut veivät työpaikan alta.

– Vuoden 2012 alussa olin työtön. Kuljin tapani mukaan metsissä ja halailin puita, etsien voimaa tulevaan. Ymmärsin, että markkinoinnin kuluttava maailma ei oikeasti ole se, mitä haluan.

Eräänä aamuna kun olin juoksulenkillä, alitajunta alkoi purkaa sinne keräämäänsä tietoa. Joku hullu putous sisälläni alkoi vuolaasti virrata, ja sen lenkin aikana löysin tieni, mihin kulkea. Ryhdyn ekologiseksi kampaajaksi. Kotiin päästyäni ahmin tietoa netistä; mikä ihmeen ekokampaaja, en ollut mielestäni kuullut siitä mitään, vaikka aivoni olivat sitä tietoa keränneet. Löysin paljonkin tietoa ekologisesta hiustenhoidosta, ja lopulta löysin Prakticumin alkavan koulutuksen tiedotteen.

Laitoin paperit vetämään ja jäin odottamaan vastausta. Valintapäivään minut kutsuttiinkin, ja hyvin meni, mutta ongelma oli se, että minulla ei ollut harjoittelupaikkaa. En voinut mennä perinteiseen kampaamoon, ja omaa hoitolaa en voinut vielä laittaa. Jälkeenpäin kuulin että omaohjaajani, Maria, oli oppisopimuspalaverissa sanonut, että tämä tyttö harjoittelee vaikka torilla!

No en ihan torilla, mutta laitoin kotiini työhuoneen ja toden teolla harjoittelinkin. Ahmin tietoa, luin ja testailin; koko suku sai uudet hienot hiukset ja hieronnat! Oppisopimuskoulutus vaatii valtavasti oma-aloitteisuutta ja motivaatiota. Koulu antaa vinkin siitä, mitä pitää opiskella.

Avasin Ekoletti-ekologisen hiushoitolan Porin Länsipuistoon heinäkuussa 2013

– Olen hiusten hoitaja. Hoidan ihmistä kokonaisuutena, holistisesti, olen kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja sitä kautta hiusten terveydestä. Hiukset ovat osa ihmistä, ihminen osa luontoa. En kutsuisi itseäni enää kampaajaksi. Parturikampaajan tutkinto on tietenkin vahvana pohjana ekokampaajan opinnoissa, mutta on niin paljon perinteisiä töitä mitä en tee ja paljon uusia mielenkiintoisia hoitoja.

Hiusten leikkaamisen lisäksi teen muun muassa intialaista päähierontaa ja puhdistavia hoitoja savella ja merilevällä sekä hiusten kasvivärjäyksiä. Tavoitteena on luonnolliset, kauniit ja terveet hiukset.

Koulutuksen myötä myös kiinnostukseni kestävään kehitykseen on vahvistunut. Etsin päivittäisessä elämässäni ekologisia ratkaisuja. Myös lähes kaikki uudessa liikkeessäni on kierrätysmateriaalia. Olen itse maalannut, öljynnyt ja tapetoinut. Kestävä kehitys on asia, joka pitäisi saada laajemmin kampaamoalalle. Olen mukana myös pohjoismaisessa kestävän kehityksen Leonardo-projektissa, joka nimenomaan pyrkii löytämään keinoja tiedonvälitykseen kampaajille ja levittämään kestävän kehityksen ideologiaa kampaamoalalle. Koulutuksen mukana olen myös muuttunut ihmisenä. Ajatusmaailmani on hypännyt kärrynpyörää ja minusta on tullut herkkä, rauhallinen, tunteva ja onnellinen ihminen!

Kiitos Mona Mether, Maria Lampinen ja koko Fortbildningscentrum Prakticumin porukka, että uskoitte minuun ja sain opiskella tämän ihanan työn! Kiitos myös kurssitovereilleni, että jaksoitte kulkea minun kanssani ja kiitos lukuisille ulkopuolisille kurssittajille mahtavista tietopaketeista!

arja_seisoo

Texti ja kuva: Arja Kuuri-Riutta, Ekokampaaja Lue hänen blogi osoitteessa matkallaekoon.blogspot.fi tai katso hänen Facebook-sivu täältä.