Ekologisk livsstil och naturlig skönhet på Kierrätystehdas-mässa 26-27.4.2014

Mona

Ekologisk livsstil och naturlig skönhet kombinerades på Kierrätystehdas-mässa 26-27.4.2014 vid Kabelfabriken i Helsingfors. Mässan ordnades för sjunde gången och i mässan deltog som utställare över 100 ekodesign och -företag som jobbar med återanvändning, naturkosmetik. Fortbildningscentrum Prakticum fanns även på plats för att marknadsföra ekofrisörutbildningen och ge information om ekofrisörernas arbete och tjänster.

Mässan är populär bland konsumenterna, i år blev det nytt deltagarrekord när över 11000 deltog i mässan, varav 7100 deltog på naturskönhetssidan. Stämningen var fantastisk på mässan och det är fantastisk att se hur alla mer eller mindre deltog för att stöda en hållbarare livsstil.

Fortbildningscentrum Prakticum deltog i mässan och informerade om utvecklingsprojektet: Hållbar utveckling inom frisörbranschen samt tilläggsutbildningen för frisörer: ekofrisörutbildningen. Dessutom presenterades höstens nyhet: tilläggsutbildning för kosmetologer, ekokosmetologutbildning, som startar i november 2014.

Ekofrisörstuderanden (FEKO1401) erbjöd mässdeltagarna en avslappande, holistisk behandling med indisk huvudmassage. Massagen var omtyckt bland deltagaren, det var skönt med en avslappnande stund i den livliga ekologiska livsstils-djungeln.

Ekofrisörstuderanden hade möjlighet förutom att utöva Indisk huvudmassage också att bekanta sig med företag som hör till Pro naturkosmetik rf. Företagen erbjöd information om naturcertifierad kosmetikprodukter, make-up och olika behandlingar. Samt förstås möjlighet att bekanta sig allmänt med ekodesign samt ekologisk livsstil.

Foto: Ann Andersson

Studerande från grundexamen inom hårbranschen deltog i mässan inom examensdelen som erbjuds lokalt: Hälso- och miljöfrisör.

I övrigt populärt på mässan var det sk. Gratistorget där man fick hämta med sig kläder och saker för att byta mot en annan vara. Gratistorget bildade långa köer.

För tredje gången ordnades EkoDesign-tävling som i år vanns av Laura Saarivuori-Eskola med smycket ”Pennipallo”.

Pennikoruilija Laura Saarivuori-Eskola

Stämningen var fantastisk på mässan och det är både intressant och givande att ha möjlighet att vara med  och utveckla hållbar utveckling inom frisörbranschen på ett naturligt och konsumentvänligt sätt.

Ett stort TACK till ekofrisörstuderande, Hanna, Tina, Jeanette , Jonna, frisörstuderande Gina och Jocke för att ni var med och förverkligade mässan.

Mona Mether, Fortbildningscentrum Prakticum