Ekofrisörerna önskar att producenter börjar producera inhemska örter och växter för hårvård och färgning

örtavkok

Ekofrisörerna färgar hår med växter och örter. Olika växtdelar t ex kottar och örter males till finkornigt pulver som blandas med vatten för att få en lämplig färgmassa som appliceras på håret för att både färga och vårda håret samtidigt. Det finns färger tex Lawsone Inermis, kallas även henna hos oss, som har används redan under egyptiska tiden. Henna är både vårdande, antiseptisk samt ger en stark naturröd nyans. Henna kräver varma, torra levnadsförhållande, så odling av henna är ingen större succé i Finland. Det samma gäller Cassia Obovata, såkallad “färglös henna”, och Indigo Tinctoria, kallas i talspråk för “svart henna” eller indigo, även om det är en helt skild växt. Därför importeras dessa färger till Finland från andra kontinenter tex Asien, Indien, Arabiska halvön och Afrika.

Förutom dessa tre vanligaste växter vid växtfärgning av hår används även andra växter tex nässla, salvia, kaffe, nötskal, rabarrot, hibiscus, kamomilla, alkott och älggräsrot.  Många av dessa växter växer och går att odla i Finland.

Det kunde vara fint om vi kunde erbjuda våra kunder hår- färg och kurer gjorda av råvaror som är inhemska, ekologiska och om möjligt lokalt producerade.

Ekofrisörernas målsättning är att kunna samarbeta med jordbruksproducenter som producerar till dem ekologiska och inhemska råvaror och som fyller upp alla krav enligt kosmetiklagstiftningen.

Ekofrisörstuderande och frisör Heidi Pehkonen feko1408 testar olika inhemska örter och växtdelar så vi kan få fram vilka växter och örter som har bra färgegenskaper.

Måndagen den 26.1 hade vi (Heidi Pehkonen, Birgitta Partanen och Mona Mether) en workshop, där vi undersöker olika finska örter och växter. Birgitta P har reserverat Helsingfors  Universitets produktutvecklingskök i St Mickel.

IMG_0086

Bild: Birgitta och Heidi mäter pH på alla blandningar.

Heidi P har beslutat att hon vill testa vilka örter och växter ger fördjupar hennas, Lawsone Inermis röda färg.

Vi hade som örter nässla, citronmeliss, salvia och alkottar som vi blandade med röd henna och kokade som örtinfusion tillsammans med lite äppelvinäger. I blandningarna hade vi 2g röd henna och 2g örter och 10 gr äppelvineger, senare tillsatte vi 4 g torv för att hur torven påverkar färgen.

Här är resultaten:

örtavkok

örtavkok örtavkok och torv H2O + ört
Citronmeliss lite färg lite mera färg lite färg
Nässla lite färg lite mera färg lite färg
Salvia lite färg lite mera färg lite färg
Alkottar bra färg  bra färg bra färg

 

Citronmeliss gav i juni 2014, då vi testade tillsammans med Birgitta vissa örter, bra mörk färg, men nu tillsammans med röd henna som är så dominerande, syntes den knappast, detsamma gällde nässlan och salvia. Nässlan ger mera färg om mängden är större, så att örtfusionen är helt grön och då som komplementfärg till röd dämpar hennas starka röda färg, vilket även ger en mörkare nyans.

Alkotten gav igen överlägset bäst resultat, avkoket på alkotten var mörk brun och dämpade röda hennan bäst.

Torven ger ett djupare resultat, torven pH är sur, vilket betyder att den hjälper färgpigmenten att lösas från växten. Eventuellt kund vi bryta ut äppelvinäger mot torv. Torven är redan en kosmetisk produkt och får användas utvärtes.

Alkottar som är plockade, renade och följer kosmetiklagstiftningens direktiv, är någonting vi hoppas att någon producent börjar producera till oss ekofrisörer. Detsamma gäller nässlan, dens färgeffekt är inte så stor, men dess vårdande effekt desto bättre.

Örter och växte som ekofrisören använder: pakurikääpä, lepän käpy, nokkonen, salvia, rosmariini, kamomilla, kehäkukka, raparperin juuri, aronia, mustikka, vadelma, kaali, peltokorte, siankärsämö, saksanpähkinä, malva, santelipuu, karrageeni, sitruuna

mona

Mona och Heidi håller upp tummarna att inhemsk producenter börja producera till ekofrisörerna inhemska, naturliga och rena råvaror för hårvård och färgning.