Medarbetare

Vuxenpedagogik

IMG_4400

Under sommaren och hösten har jag och min kollega Jeanette studerat vuxenpedagogik vid Åbo Akademi. Ett väldigt intressant ämne att studera, och efter alla kurser känns det som att man fått konkreta verktyg och ideér för hur man kan vara en bättre vuxenpedagog.  I studierna har vi fått ta del av grunderna i pedagogik och vuxenpedagogik, vuxenutbildningens olika former, vuxenutbildningen i samhället och om inlärning och undervisning. IMG_4398

Intressanta saker som behandlades under studierna var bl.a. definitionen av vem som egentligen är vuxen? Och när "startar" vuxenpedagogiken, jämfört med annan pedagogik? Hur skiljer den sig från vanlig pedagogik? Behövs alls en vuxenpedagogik?

Vi funderade även mycket över hurdan en bra vuxenpedagog är och vad som krävs. Vilka egenskaper ska man ha? Några saker som kom upp var bl.a. att man ska vara organiserad och ha ett välplanerat kursupplägg. En bra vuxenpedagog kan sitt ämne och har stort intresse för det. Vuxenpedagogen tar i beaktande att alla vuxna är olika, och att vuxna lär sig av varandras erfarenheter. Vuxenpedagogen använder mångsidiga pedagogiska metoder och behandlar vuxenstuderande jämlikt och med respekt. Flexibilitet är viktigt, men utan att tappa den röda tråden. Vuxenpedagogen lämnar rum för diskussion och egen reflektion.

Det bästa med vuxenpedagogikstudierna var metoder, tips och idéer för hur man kan vara en bra vuxenpedagog och kunna få vuxenstuderande att lära sig mera och bättre. Några av de enkla tipsen vill jag gärna dela med mig för andra också att använda och dessa kan tillämpas till allt möjligt annat än bara vuxenutbildning:

  • systematisk repetition är viktigt, och bör göras i olika former.
  • att själv vara tyst i några minuter och uppmana gruppen att reflektera och skriva anteckningar.
  • istället för att bara göra anteckningar om ämnet, be gruppen lista t.ex. fyra saker.
  • debatter,olika grupper debatterar för och mot något ämne.
  • grupparbete med en viss tidspress leder till effektivt arbete, t.ex. "nu ska ni i gruppen göra xxx inom 15 min".
  • intervjuer kring olika teman, där studerande ska förbereda x antal intervjufrågor gällande ett visst ämne.
  • låta studerande lära varandra.
  • rollspel, filmer, bloggar...

IMG_0179

Jag upplever att det är viktigt att det finns vuxenpedagogik. Med hjälp av vuxenpedagogiken kan man ha en annan vinkling på undervisingen,  det är viktigt att betona och ta i beaktande att vuxna som studerar ofta har ett väldigt stort baggage med erfarenhet från tidigare. Det är bra att komma ihåg att vuxenpedagogens roll är mera som en handledare, och inte den traditionella läraren.

Vi är ivriga att börja tillämpa kunskapen och metoderna i vårt arbete här på Fortbildningscentrum Prakticum och bli bättre vuxenpedagoger! :)

Hälsningar från personaldagarna!

bild 2

Förra veckan arrangerades Prakticums personaldagar 5-6.9.2014. Vi som deltog i personaldagarna samlades på Sannäs gård på fredagsmorgonen där  vi blev välkomnade och fick äta god frukost. På förmiddagen fick vi njuta av en väldigt bra och inspirerande föreläsning av  Signmark (Marko  Vuoriheimo). Marko är världens första döva rap-artist som fått skivkontrakt. Han delade med sig av sin livshistoria, om både motgångar och succéer, hans arbete och hur långt han kommit. bild(2)

Under lunchen funderade personalen i mindre grupper över föreläsningen, de tankar som väckts och vad vi kan ta åt oss i Prakticums verksamhet och hur vi jobbar. Det kom fram många bra idéer och synpunkter.

På eftermiddagen fick vi njuta av ute i solen med en hel del olika aktiviteter som vi tävlade i lag med varandra.  Stämningen var glad och rolig, tack till arrangörerna som planerat bra!

bild 4

På kvällen ordnades middag med temat "hängsel och förkläden" i det vackra gårdshuset. Det serverades väldigt god mat, humöret var på topp och dessutom fanns det några riktigt härliga musik- och dansnummer!

På lördagen ordnades morgongymnastik utomhus, som följdes av en korsordslek med pantomin och gåtor av ledningsgruppen. Därefter utsågs årets solstråle som röstas fram av personalen. I år tilldelades merkonomlärare Maria Måtars priset!

Personaldagarna avslutades med lunchpicnic på  gräsmattan och levande musik. Tack till alla som var med och ordnade!

Vi har två lediga positioner, är någon av dem för dig?

Fortbildningscentrum Prakticum söker en motiverad vuxenutbildare inom social- och hälsovårdsbranschen

Med snabba ryck söker vi en utbildare inom social- och hälsovårdsbranschen till vårt närvårdarteam. Har du erfarenhet av rehabiliteringsarbete eller jobbat inom handikappomsorgen, då skall du läsa extra noga. Till arbetsuppgifterna hör undervisning, handledning av studerande och utveckling av den yrkesinriktade vuxenutbildningen främst inom den egna branschen. Vi hoppas naturligtvis att du är flexibel och stresstålig, bra på att samarbeta, har en god kommunikationsförmåga, att du kan din sak samtidigt som du inte är rädd för att lära dig nytt. Så som sig bör i alla jobb.

Låter det här som ett jobb för dig? Kontakta prorektor Christian Mikander per telefon 0502070 eller skicka in din ansökan med tillhörande CV till christian.mikander(a)prakticum.fi, gärna före 1.9.2014.

Inte riktigt din grej? Vi söker även en kompetensplanerare inom social- och hälsovårdsbranschen med ansvar för läroavtal, examenshandledning och arbetslivskontakter.

Fortbildningscentrum Prakticum söker en driven kompetensplanerare inom social- och hälsovårdsbranschen

Vi söker en vikarie för vår kompetensplanerare inom social- och hälsovårdsbranschen. Som kompetensplanerare jobbar du inom ett starkt närvårdarteam med ansvar för läroavtalsprocessen, koordinering av inlärning i arbete platser och examenshandledning för studerande. Vi skulle önska av dig en god organisationsförmåga, god kommunikationsförmåga och att du i ditt arbete kan anpassa dig till nya situationer och har ett starkt  intresse för att handleda studerande på deras väg till examen. Har du examensmästarutbildning så skulle vi bli jätteglada.

Tror du att det här låter som ett jobb för dig? Kontakta prorektor Christian Mikander per telefon 0502070 eller skicka in din ansökan med tillhörande CV till christian.mikander(a)prakticum.fi, gärna före 1.9.2014.

Inte riktigt din grej? Vi söker även en utbildare inom social- och hälsovårdsbranschen med erfarenhet från rehabiliteringsarbete och handikappomsorgen. Scrolla lite uppåt.

Christian tar över rodret på FBC

IMG_4544

I måndags började vår nya prorektor Christian Mikander på Fortbildningscentrum Prakticum, vi önskar  dig varmt välkommen till vårt team!

Tidigare prorektor Benjamin Harf, som också är den som startat och byggt upp verksamheten är den här veckan med och introducerar Christian till hans nya arbetsuppgifter. Som nyfikna medarbetare tittade vi in och frågade hur det går. Det är mycket att ta itu med, men både Benjamin och Christian är positiva och ivriga.

Tillsammans går de igenom bl.a. hur organisationen är uppbyggd, våra processer samt verksamhetsledningen inom FBC, hur vi utvärderar och utvecklar vår verksamhet, medarbetare, intern och extern kommunikation, våra utvecklingsarbeten och - tjänster. Också en djupdykning i ekonomiförvaltningen, examina, utbildningar, kortkurser och verksamheter vi erbjuder samt IT-tjänster står på schemat för introduktionsveckan.

Christians förväntningar, utmaningar och ledarskap

Christian ser mest fram emot att få lära känna personalen bättre. Han har varit i kontakt och samarbetat med vissa av medarbetarna genom sitt tidigare arbete på Point College, så alla är inte helt nya ansikten för honom. Christian vill jobba med utveckling tillsammans med teamet och planera hur vi ska komma framåt. De största utmaningarna med arbetet kommer att bli finansieringen som kontinuerligt blir mindre och mindre, någonting som sker för alla utbildningsanordnare. Skolfusioner kommer också att bli aktuellt i framtiden och där vill Christian jobba aktivt för att hålla vuxenutbildningen framme. I ledarskapet är öppen, ärlig och ömsesidig kommunikation det viktigaste menar Christian. Han vill att alla i teamet ska kunna lita på varandra och om något är fel så ska det genast åtgärdas.

Framtidsutsikter

Tidigare prorektor Benjamin är nöjd över att samarbetet fortsätter, eftersom han nu jobbar som försäljningsdirektör för vår programleverantör Rediteq Oy. Benjamin är glad att det är Christian som tar över som prorektor efter allt det hårda jobb vi gjort sedan 2009, eftersom Christian har bred kunskap om fristående examenssystemet och vuxenutbildning. Christian tycker det känns bra att börja jobba i en organisation där grundarbetet är bra gjort och att vi nu kan fortsätta utvecklingen och bli ännu bättre.

"Man lär sig av sina misstag..."

Slutligen bad vi Christian berätta om någon rolig situation där han lite har gjort bort sig, med ny arbetsplats och nya medarbetare är det bra att bryta isen! Christian minns en gång då han på sin förra arbetsplats var med och startade en ny grupp studerande som han trodde att skulle påbörja sina merkonomstudier. Han inledde dagen med att en god stund prata om merkonomer och hur viktigt merkonomernas arbete är, tills han märkte att det sen också var en närvårdargrupp han stod framför.  Av det kan vi lära kanske att öppen, ärlig  och definitivt ömsesidig kommunikation är viktigt också tillsammans med studerande, så det inte blir så många missförstånd på vägen. Och att alltid dubbelkolla vem som är målgruppen man kommunicerar med : )

Än en gång, välkommen till teamet Christian, vi ser framemot ett fartfyllt verksamhetsår!

Här kan du läsa mer om vem Christian Mikander är.

Möt prorektor Christian Mikander

IMG_4587

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

IMG_4585Mitt namn: Christian Mikander

Min titel: Prorektor

Till mina arbetsuppgifter hör: Styra och ställa vid Fortbildningscentrum Prakticum. Ständigt utveckla verksamheten enligt näringslivets och omvärldens behov. Pedagogisk utveckling och föregångarskap inom IKT ser jag som framgångsfaktorer. Strävar också att hålla vuxenutbildningen på tapeten och öka kännedomen om vuxenutbildningsmöjligheter. Måste också själv lära mig nytt hela tiden, livslångt lärande står mig varmt om hjärtat. Min främsta uppgift är ändå att se till att medarbetare, studerande och kunder har de bästa förutsättningarna för att lyckas.

På fritiden tycker jag om: Kopplar av med att pynja i trädgården och pröva nya växter med varierande framgång. Middagar med släkt och vänner som står mig nära. Simning och långa promenader med min sambo och hund. Samlar frimärken och spelar schack.

Mitt motto i livet är: Har flera, men min farmors står mig närmast; De e roligt att leva, så får man si hur det går!

Möt kompetensplanerare Catharina Grönqvist

IMG_4538 - Version 2

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

IMG_4538

Mitt namn: Catharina Grönqvist

Min titel: Kompetensplanerare inom social- och hälsovårdsbranschen

Till mina arbetsuppgifter hör: Bl.a. att dra arbetsplats-handledarutbildning, att teckna och ordna läroavtal och inlärning på arbetsplatsen, planering av arbetsplatsförlagd inlärning tillsammans med arbetsplatsutbildare och studerande. Jag gör även arbetsplatsbesök till läroavtalsarbetsplatserna. Därtill fungerar jag som examensmästare, deltar i bedömningsmöten på olika arbetsplatser, främst inom äldreomsorg och sjukvård. Fungerar även som examenshandledare för två grupper. Mycket av min arbetstid består av kontakt och nätverkande till arbetslivet för att på ett ändamålsenligt sätt bygga upp arbetsplatsförlagd inlärning för våra studerande.

På fritiden tycker jag om att: Umgås med familjen och vänner. Min stora passion är trädgårdsskötsel, har bl.a. en samling Pioner med 22 olika sorter för tillfället. Sedan bakar vi mycket i vår familj, främst tårtor i olika former o teman. Även djur ligger mig varmt om hjärtat, nu just nu har vi en katt i familjen.

Mitt motto i livet är: You may not always end up where you thought you were going but you will always end up where you are meant to be.

Möt utbildare Saija Pitkänen

Saija header

IMG_3793Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Mitt namn: Saija Pitkänen

Min titel: Kouluttaja

Till mina arbetsuppgifter hör: Opetan visuaalista markkinointia aikuisopiskelijoille. Visuaalisessa markkinoinnissa toteutamme myyviä näyteikkunoita ja kaupallisia tuote-esillepanoja. Suunnittelemme toimivia myymälätiloja ja rakennamme erilaisille kampanjoille sekä tapahtumille visuaalisen ilmeen. Opetan myös markkinointiviestintää sekä visuaalista myyntityötä merkonomeille.

På fritiden tycker jag om att: Elokuvat ja tv-sarjat ovat intohimoni. Opiskelenkin työn ohessa medianomiksi tv- ja radiolinjalla. Juoksumatto ja sulkapallo rentouttavat. Kirjakin pysyy kädessä.

Mitt motto i livet är: Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu.

En coachande handledare

lang_bro

"Pieni ja hento ote ihmisestä kiinni Aivan sama tunne kuin koskettava tuuli Pieni ja hento ote - siinä kaikki" (Dave Lindholm)

I alla möten med människor, vare sig det handlar om en god vän, en halvbekant eller tandläkaren, gör vi en omedelbar bedömning av vem den andra människan är och vilket tillstånd denne befinner sig i. Vi känner en doft. Vi iakttar klädsel, kropp, hållning. Vi granskar miner och lystrar till tonfall. Vi ser framför oss en människa som är en produkt av gener, arv och erfarenheter. Inom loppet av en mycket kort tid har vi skapat oss en uppfattning om denne person i sin helhet, utan att nödvändigtvis besitta konkreta fakta. Detta ger oss en invit till hur vi skall bemöta den andra, samt vilken roll vi bör eller vill ta. Vi formas alltid i mötet med andra. Det är grundupplägget i kommunikation.

Människan rangordnas redan som barn enligt hur denne klarar sig i skolan, medan fokus borde vara på att hjälpa barnet att hitta sina egna medfödda färdigheter och talanger och att utveckla dessa (detta anses tack och lov allt viktigare inom pedagogiken idag).

Citatet av musiker Dave Lindholm och ovanstående avsnitt förmedlar i korthet hur jag ser på bemötande med ett coachande förhållningssätt. Utgångspunkten är alltid den egna individens resurser och vilja. Utöver praktisk och teoretisk kunskap bör en handledare bistå med att vara en intuitiv, ödmjuk och lyhörd samtalspartner. Det här betyder ju ingalunda att en handledare helt och hållet låter studerande styra, utan främst att studerandes egna förutsättningar och styrkor kommer till sin rätt.

Vad betyder det här i praktiken?

Genom att ställa öppna frågor, aktivt lyssna och uppmuntra till handling kan handledaren stöda sin adept. Frågor och verksamhet som väcker individens eget engagemang och handlingskraft kan vara ett avgörande moment i lärprocessen.

Hur gör man då för att bli/vara en sådan handledare?

Receptet är lika enkelt som det är svårt. Det handlar inte om att läsa på om coaching, handledning, pedagogik, eller rådgivning, utan i högsta grad om att öka sin egen självkännedom. Genom djupare förståelse av jaget kan vi bemöta varandra med respekt och ödmjukt förstå att alla har sin egen källa av förmåga och i de flesta fall är det där som nyckeln till ökad kunskap finns. Varsamt, varsamt med varje själ.

Mikaela Nyholm, lärarcoach

Mot utbildningskoordinator Jonna Riska

IMG_3789 - Version 2

IMG_3789

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Mitt namn: Jonna Riska

Min titel: Utbildningskoordinator

Till mina arbetsuppgifter hör: bl.a. administrativa uppgifter, läroavtalsadministration, utbetalning av studiesociala förmåner och utbildningsersättningar, resebokningar, kontakten med examenskommissionerna och koordineringen av evenemang.

På fritiden tycker jag om att: motionera, främst länka, cykla och skida. Tycker också om att resa och umgås med familj och vänner.

Mitt motto i livet är: Var den du är det finns redan så många andra

Möt systemexpert Mathias Grönqvist

IMG_3813 - Version 2

IMG_3813

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Mitt namn: Mathias Grönqvist

Min titel: Systemexpert

Till mina arbetsuppgifter hör: Till mina arbetsuppgifter hör systemplanering, systemutveckling,teamarbete, IKT stöd och webb underhåll. Dessutom utbildar jag IKT för våra studerande. Jag deltar också i utvecklingsarbetet av 1:1 -pedagogiken. Dessutom så fungerar jag som IKT-tutor i Prakticum och hjälper personalen med olika IKT utmaningar i vardagen.

På fritiden tycker jag om att: Jag umgås med min familj och vänner. Jag tycker om att snickra, bygga och renovera. Jag gillar att baka och laga mat. Gillar att gå i naturen och ha kameran med mig. Sjöliv och navigation ligger mig också nära, föreningsverksamhet. Jobba med datorn hemma.

Mitt motto i livet är: Ta lungt, allt ordnar sig!

Möt utbildare Erika Hyppönen

IMG_3784

Erika Hyppönen

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Mitt namn: Erika Hyppönen

Min titel: Utbildare och examenshandledare

Till mina arbetsuppgifter hör: Jag jobbar främst med närvårdarexamen och min roll är att handleda examinander under inlärningen och inför examenstillfällen inom den förberedande utbildningen för grundexamen inom social- och hälsovård. Dessutom utbildar jag blivande ledare för skolgångs- och morgon- och eftermiddagsverksamhet. Jag deltar också i utvecklingsarbetet av 1:1 -pedagogiken och i utvecklingen av nätbaserade kompetensområden inom närvårdarexamen.

På fritiden tycker jag om att: Umgås med familj och vänner och resa så mycket som möjligt. Dessutom spelar jag handboll igen efter en paus på över 10 år, njuter av att spela i ett Oldies -lag och ha roligt. Jag går också på gym då tid finns.

Mitt motto i livet är: Think positive!

Möt idrottsspecialisten Nalle Nylund

IMG_3967 - Version 2

IMG_3967 Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Min titel: Idrottskoordinator

Till mina arbetsuppgifter hör: Koordinera idrott och studier för Yrkesinstitutet Prakticums idrottsprofilanter.

På fritiden tycker jag om att: Att vara hemma med familjen. Efter många många år som tränare har jag plötsligt fritid. Jag tycker även om att motionsidrotta och fiska.

Mitt motto i livet är: Allt brukar fixa sig.

Möt verksamhetskoordinator Jeanette Harf

JH closeup

IMG_3884

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Mitt namn: Jeanette Harf

Min titel: Verksamhetskoordinator

Till mina arbetsuppgifter hör: En blandning av sött och salt. Att planera och administrera den förberedande utbildningen för grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, konkret planering av utbildning och utbildningsinnehåll, koordinering och bokning av föreläsare. Marknadsföringen ligger också på mitt ansvarsbord, planering och förverkligande. Sedan ansvarar jag för de flesta av Fortbildningscentrum Prakticums utvecklingsprojekt, de flesta kring pedagogisk utveckling och implementeringen av 1:1 metoden i våra utbildningar men också genomströmningsprojekt som producerar yrkesfilmer och ett stort utvecklingsarbete för att förverkliga nätbaserade kompetensområden inom närvårdarexamen tillsammans med Axxell och YA!

På fritiden tycker jag om att: Läsa, främst artiklar och nyheter på webben, plöja igenom de ca 100 bloggar som jag följer, både privat och arbetsrelaterat, vara aktiv på sociala medier och följa med nyheter inom tekniska pryluvecklingen. Mitt finger ligger oftast på kamerans avtryckare (eller iPhonen)

Mitt motto i livet är: Vindrutan är större än backspegeln, se framåt!

Möt kompetensplanerare Hanna Kerman

Hanna closeup

IMG_3797Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Min titel: Kompetensplanerare

Till mina arbetsuppgifter hör: Planering och administering av yrkesexamen inom marknadsföringskommunikation, visuell marknadsförare och ekofrisör-tilläggsutbildningen. Dessutom är jag med i olika team inom marknadsföring och planering. Jag ansvarar för FBC:s tvåspråkiga utbildningar.

På fritiden tycker jag om att: Dansa Lindy Hop i mina vintagekläder eller spela fotboll i världens vackraste lag. Jag är ganska grön i själen, försöker alltid hitta ett ekologiskt alternativ utan att glömma det estetiska. I väldesignade miljöer och omgivningar mår människan bra. Jag tycker också om att leka mycket, inte minst med min lilla dotter.

Mitt motto i livet är: ”Niin kauan kuin jaksaa tanssia ei ole vanha!”

Möt prorektor Benjamin Packalén

BP_closeup

IMG_3823

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet.

Mitt namn: Benjamin Packalén

Min titel: Prorektor

Till mina arbetsuppgifter hör: Pedagogiskt och ekonomiskt ansvar för Fortbildningscentrum Prakticum samt ledare för yrkesinstitutets IT-tjänster. I praktiken går arbetet ut på ledarskap, utvecklingsarbete och förvaltning.

På fritiden tycker jag om att: Umgås med vänner och bekanta, resa och träna. För mig har alltid motorsport varit nära hjärtat och i skrivande stund tränar jag aktivast med Superjet. Är även alltid sysselsatt med nåt byggprojekt (eget eller andras). En del av min “fritid” ägnar jag även till skolutveckling samt att hålla mig up-to-date i teknikens utveckling.

Mitt motto i livet är: Kör hårt!

Möt kompetensplanerare Ida Lundell

Ida - featured

Ida Lundell

Under taggen presentation kommer ni hitta presentationer av skribenterna på den här bloggen. Alla är på något sätt involverade i Fortbildningscentrum Prakticums verksamhet, först ut är kompetensplanerare Ida.

Mitt namn: Ida Lundell

Min titel: Kompetensplanerare och examenshandledare

Till mina arbetsuppgifter hör: Att planera och administrera utbildning för yrkesexamen för ledare för skolgång och morgon- och eftermiddagsverksamhet. Jag handleder studerande genom hela processen till examen. Dessutom schemalägger jag alla utbildningar för Fortbildningscentrum Prakticum och är med i olika projekt och team inom marknadsföring och planering.

På fritiden tycker jag om att: Umgås med vänner och familj. Jag reser gärna, det är fascinerande och intressant att uppleva nya saker som kultur, mat och människor. Är även lite av en bokmal och älskar att plöja igenom romantiska och humoristiska pocketböcker.

Mitt motto i livet är: Always look on the bright side of life!